3D printen? Gebeurt dat dan al op grote schaal? En waarom zou ik me daar zorgen over maken als MKB bedrijf?

Bij veel MKB bedrijven leeft het beeld nog dat de veranderingen niet zo snel zullen gaan. Dat ze nog rustig de tijd hebben om zich aan te passen aan de toekomst. En dat innovatie weinig prioriteit nodig heeft. Helaas heb ik dan slecht nieuws voor ze. De toekomst is eigenlijk al hier. We zitten midden in de vierde industriële revolutie en de veranderingen gebeuren in een razend tempo. Denk aan zelfrijdende auto’s die binnenkort in Brabant vrij baan krijgen, computers die artsen helpen betere beslissingen te nemen en een zoekmachine voor 3D print ontwerpen.

Deze onderwerpen klinken misschien niet als iets waar een MBK bedrijf meteen iets mee moet. Maar dit zijn niet zomaar wat dingen die nu gebeuren. Daarom zijn wij een tijdje geleden op bezoek geweest bij Local Makers, Amsterdams grootste 3D print agentschap. Om te praten over 3D printers, de kansen die dit biedt voor MKB bedrijven en hoe zij denken dat de (nabije) toekomst er op dit gebied uit ziet.

(tekst gaat door onder video)

3D printen

Voor sommige bedrijven lijkt 3D printen nog iets wat ver weg is. De afgelopen 3 jaar is Local Makers echter al uitgegroeid tot een all-round 3D print agentschap. Met een team van 8 fulltime- , 2 parttime medewerkers en een kat doen zij bijna alles omtrent 3D printen. Het motto van het bedrijf: ‘Jij bedenkt het, wij maken het!’ vat in het kort samen wat ze doen. Ze begeleiden bedrijven en particulieren bij het ontwerpen en printen van 3D ontwerpen. Of dit nou een prototype is voor een nieuw product, een 3D afdruk is van een persoon of een laser gravure in een plank; zij hebben de mensen, de kennis en de apparatuur in huis om dit te doen.

Daarnaast verkopen ze ook 3D printers en de accessoires, en beheren ze op Facebook diverse groepen die mensen helpen met 3D printen. Want 3D printen is iets wat je leert met vallen en opstaan. “Toen wij net begonnen ging bij 70% van de prints wel iets fout. Inmiddels zijn wij gedaald naar 10% fout marge, wat echt heel erg goed is in deze branche,” aldus Mark Austen, de oprichter en eindbaas van Local Makers.

Kansen voor MKB bedrijven

Voor veel MKB bedrijven was grootschalige productontwikkeling haast een onmogelijke opgave. Niet alleen kostte het heel veel tijd en moeite, maar ook de kosten waren gigantisch. Voor grote bedrijven was het nog wel op te brengen om eerst iets te ontwerpen, dat naar China op te sturen om een prototype te laten maken om dan 4 weken later weer verder te kunnen werken aan een nieuw prototype, maar voor MKB bedrijven is dit niet een erg interessante route.

Juist op dit punt liggen er dus veel kansen voor MKB bedrijven. “Iemand kan ‘s morgens bij ons binnen komen lopen met een idee, en ‘s avonds al een werkend prototype in handen hebben. Hierdoor gaat het niet alleen veel sneller, maar ook nog eens vele malen goedkoper dan het traditionele proces. 3D printen is dus ook bij uitstek interessant voor MKB bedrijven.”

Duurzaamheid

Ook in combinatie met de circulaire economie ziet Mark genoeg kansen voor 3D printen. Zo zijn ze op dit moment al bezig met een machine die prototypes kan vermalen tot korrels. Hieruit kunnen dan vervolgens nieuwe rollen plastic van worden gemaakt. Op deze manier wordt het mogelijk om een product dat iemand niet meer wil gebruiken te recyclen tot een nieuw product. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schoenen die te klein zijn geworden voor kinderen. Door deze te vermalen en hiervan vervolgens tot een iets groter model te printen gaan de grondstoffen niet verloren maar worden ze hergebruikt.

Iedereen een 3D printer thuis?

3D printen bestaat dus al en wordt door een beperkte groep al gebruikt. Maar betekent dit dan ook dat iedereen binnen afzienbare tijd er een thuis gaat hebben? Mark denkt van niet: “Mensen weten niet hoe ze moeten ontwerpen voor 3D printers, ze weten niet goed hoe ze deze moeten onderhouden en ze zullen vooral niet de enorme verscheidenheid aan materialen thuis hebben.”

In de toekomst van Mark bestaan bedrijven als Local Makers omdat zij alle producten voor je op aanvraag kunnen printen. “Bijvoorbeeld, Philips brengt een nieuw scheerapparaat uit. Nu gaat iedereen naar de winkel om dezelfde te kopen, maar in de nabije toekomst kun je bijvoorbeeld het handvat aanpassen naar je eigen smaak. En dan laat je vervolgens dit ontwerp printen bij een bedrijf die beschikt over de verschillende materialen.”

Eén-stuks serie productie gaat dus de norm worden. Maar daarbij zal er nog meer dan genoeg ruimte over blijven voor kleine en middelgrote bedrijven die dicht bij de klant zitten en dit proces voor hen uit handen nemen.

En wat moet ik nu als MKBer?

Als MKB bedrijf zou ik snel op zoek gaan naar de mogelijkheden die 3D printen voor jullie als bedrijf heeft. Heb je bijvoorbeeld een sterke ontwerp afdeling die veel unieke ontwerpen maakt, dan heb je waarschijnlijk baat bij een 3D printer. Maar als IT bedrijf zie ik minder kansen hiervoor, maar bijvoorbeeld wel weer veel kansen voor het Internet of Things.

Een blik van buiten kan hierbij goed van pas komen. ADV Consultancy brengt graag samen met u uw bedrijf in kaart om zodoende de kansen voor innovatie te zien. Dit doen wij in een korte, interactieve workshop waarbij u, aan het einde, een duidelijk beeld heeft van waar u staat en de mogelijkheden voor de toekomst. Meer hierover weten? Neem vooral even contact met ons op!

Wil u nu graag zo snel mogelijk aan de slag met 3D printen? Kijk dan vooral even bij Local Makers. Van aanschaf van een printer tot hulp bij het ontwerpen, zij helpen u op weg.